Hoge opkomst bij opening “FF Buurten, Koffie & Taal!” in De Baron, tijdens de Week van de Alfabetisering

Hoge opkomst bij opening “FF Buurten, Koffie & Taal!” in De Baron, tijdens de Week van de Alfabetisering

Er komen veel anderstalige mensen bij Taalpunt (onderdeel van de Bibliotheek) met de vraag of zij een taalcoach kunnen krijgen voor hulp bij het oefenen van het spreken van de Nederlandse taal. Het is voor de anderstalige mensen nodig om de zaken die ze leren (of hebben geleerd) op de inburgeringscursus te kunnen toepassen in de praktijk. De “Ff buurten Koffie en Taalochtenden” zijn opgericht om deze mensen hierbij te helpen. Zo hebben ze in ieder geval de mogelijkheid om 1x per week de Nederlandse taal extra te oefenen. Coaches en vrijwilligers uit de gemeente Hardenberg helpen hen hierbij. Daarnaast zal er ook een koor gaan starten waar anderstaligen zich bij aan kunnen sluiten. Op een laagdrempelige manier kan zo ook de taal tijdens een gezellige bijeenkomst worden geoefend door middel van Nederlandstalige liederen. Frida Rosman zal dit koor gaan dirigeren. Data en tijd zullen in de Baron te vinden zijn.

Vorige week was het de Week van de Alfabetisering: Er werd in de gemeente op allerlei gebieden aandacht besteed aan de basisvaardigheden: lezen, schrijven, spreken, rekenen en digitale vaardigheden. Er zijn vele activiteiten voorbijgekomen in het kader van de Week van de Alfabetisering: Zo werd vorige week dinsdag- en woensdagavond de film ‘I Daniel Blake’ gedraaid in het filmhuis te Hardenberg. Deze film gaat over een man die een weg probeert te banen door het onpersoonlijke bureaucratische uitkeringssysteem. De film gaat over het gevoel van waardigheid. De film was zeer innemend, indrukwekkend en aangrijpend. Dit was terug te horen in de volledige stilte die er in de zaal viel na afloop van de film. Woensdagochtend hebben een taalambassadeur en de Taalpuntcoördinator op de markt gestaan om vrijwilligers en deelnemers te werven. Deze taalambassadeur, Roelof Prins uit Dedemsvaart, is gistermiddag gekozen tot Taalheld van het jaar! Samen met een andere taalambassadeur was hij ook aanwezig bij de opening van het “FF Buurten, Koffie & Taal” op vrijdagochtend in De Baron. Het was een overweldigend succes! De grote zaal van De Baron stond en zat vol met mensen uit verschillende landen zoals Syrië, Eritrea, Somalië etc. Ook vele coaches, buren, familieleden en kennissen waren aanwezig. Wethouder Jannes Jansen heeft d.m.v. het doorknippen van een vrolijke slinger gezorgd voor de officiële opening. Vervolgens heeft Frida Rosman, een door haarzelf geschreven lied, met een aantal koorleden en Somalische vrouwen gezongen. De zaal deed gezellig mee. Daarna heeft Alaa Tayeb , alias Appie, een mooie Syrische dans uitgevoerd met een aantal vrienden. Mensen uit de zaal maakten dankbaar gebruik van de mogelijkheid om mee te doen. Al met al was het een geweldig begin van de koffie-ochtenden die gaan starten aanstaande vrijdag van 9.30-11.30 uur in de Baron te Dedemsvaart. Dank aan alle vrijwilligers van de werkgroep “FF Buurten; Koffie & Taal” die bestaat uit: Stichting Ogaal, Vluchtelingenwerk, De Stuw, Samen doen, De Bibliotheek en Taalpunt.

Heeft iemand problemen met één of meerdere basisvaardigheden, dan kan hij/zij zich melden bij Hanneke Ardesch van Taalpunt. Zij gaat kijken welke leerroute bij de persoon past. Ze kan iemand doorverwijzen naar formeel of informeel onderwijs. Hanneke is op de woensdagmorgen in de hal van de Baron te vinden (9.15-12.15 uur) en ’s middags vanaf 13.00 uur in de bibliotheek van Hardenberg. Ook vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Taalpunt. Zij krijgen 4 dagdelen training zodat ze op een goede manier aan het werk kunnen met de taalvragers. Taalcoaches worden vaak al voor de training ingezet, omdat er op dit moment door de hoge vraag naar begeleiding, een tekort aan taalcoaches is.

Hoge opkomst bij opening “FF Buurten, Koffie & Taal!” in De Baron, tijdens de Week van de Alfabetisering
© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden.