Wim van de Camp bij Vriendendag TT: “Derde motorrijbewijs moet op de helling”

Wim van de Camp bij Vriendendag TT: “Derde motorrijbewijs moet op de helling”

Europarlementariër Wim van de Camp is voorstander van een veel soepeler regeling rond het zogenaamde derde motorrijbewijs. Dat liet hij weten tijdens de bijeenkomst van Vrienden van het TT Circuit Assen, afgelopen zaterdag, in een gesprek met dagvoorzitter Evert ten Napel. “Ik vind dat er een herziening van de regels moet komen. Door de wijze waarop nu met het derde rijbewijs wordt omgegaan, wordt het motorrijden ontmoedigd.” Sinds januari 2013 moeten personen die een motorrijbewijs willen hebben, driemaal een rijbewijs halen voordat ze op een zware motorfiets mogen rijden. Die regeling is van kracht geworden op advies van de Europese Commissie met als doel de verkeersveiligheid te vergroten. Door deze regeling komen er nauwelijks meer jonge motorrijders bij. “Wanneer je de regeling versoepelt, krijg je weer meer motorrijders op de weg en daardoor ook op het circuit”, zei van de Camp, die zich zorgen maakt over de vergrijzing onder de actieve motorrijders. “Het derde rijbewijs is er destijds gekomen in verband met de verkeersveiligheid. Het moest het aantal ongevallen terugdringen. Maar verkeersveiligheid in Nederland mag geen belemmering zijn voor het halen van een motorrijbewijs. Het aantal ongevallen met motoren laat hier al vele jaren een dalende lijn zien. Nederland heeft echter de EU-richtlijn klakkeloos overgenomen en ik vind dat die regel zoals die er nu ligt herzien moet worden.”

De Europarlementariër is verder van mening dat het motorrijden voor beginners aantrekkelijker moet worden gemaakt. “Een starterspakket moet niet meer dan 6000 euro kosten. Dan maak je de drempel weer lager. Ik wil ook graag weten wat er leeft onder jonge motorrijders en ik roep ze op contact met mij te zoeken.”

Naast Wim van den Camp was ook burgemeester Eric van Oosterhout van de buurgemeente van Assen, Aa en Hunze, op de Vriendendag aanwezig. Volgens Van Oosterhout profiteert zijn gemeente fors mee van de evenementen op het TT Circuit. “De TT is daarbij natuurlijk het belangrijkste evenement, maar ook van de toeristische route Tour de TT plukken wij de vruchten. Juist door de evenementen die toeschouwers naar het circuit brengen, krijgen wij op andere tijden ook veel “nabezoek” in onze gemeente.”

Van Oosterhout verklapte verder dat op de tweede zondag in juli komend jaar, 12 juli, een speciale Tour de TT dag in Rolde wordt gehouden in het kader van 90 jaar TT.

Directeur Peter Oosterbaan van het TT Circuit Assen liet in zijn presentatie aan de ruim 300 aanwezige vrienden weten dat hij voorstander is van een nieuwe formule voor de ONK-wegraces. “De publieke interesse neemt af en de sponsorsituatie is erg zorgelijk. Willen we het ONK weer in de been helpen, dan moet er een heroriëntatie van de formule komen.”

Een andere spreker op de Vriendendag was Jaap Hofman (ex-NOS en RTL Sport), die de oude en nieuwe situatie van motorsport in de media schetste en daarbij vooral wees op het eigen mediaplatform dat topsporters tegenwoordig op Facebook en Twitter creëren.

Met een forum, waarin bekende sporters zaten, zoals b.v. Wil Hartog, Egbert en Bennie Streuer, Bryan Schouten, Walid Soppe en Priscilla Speelman, en rondleidingen bij o.m. het nieuwe TT Instituut, auto- en motorraceteams en de TT Juniortrack werd de Vriendendag gecompleteerd.

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring