Vrouwen van Nu op bezoek bij Yarden

Vrouwen van Nu op bezoek bij Yarden

24 dames en 1 man (deze heeft speciaal toestemming gevraagd om de lezing bij te wonen omdat hij wil kijken of het iets is voor een avond bij de ANBO) woonden deze thema-ochtend bij  in Yarden Uitvaartcentrum aan de Langewijk in Dedemsvaart.

Francisca Vermeulen is uitvaartverzorger en vertelde over het proces bij een overlijden. Er moet ontzettend veel geregeld worden. Of een overledene jong, oud, ziek was of onverwacht is overleden, iedere nabestaande beleeft het op zijn/haar eigen manier. Soms is alles geregeld en hoeft het alleen nog maar doorgesproken te worden, bij een ander staat niets op papier en hebben ze nog geen idee hoe ze alles geregeld willen hebben.  Door goed te luisteren en “tussen de regels door” te lezen probeert ze er vaak achter te komen hoe een nabestaande het geregeld wil hebben. Het is iedere keer weer een uitdaging om voor de familie een goede afscheidsplechtigheid te realiseren. Heel belangrijk voor het rouwproces. Francisca geeft aan dat ze pas tevreden is als de familie haar na de uitvaart oprecht bedankt voor wat ze gedaan heeft. Dit werk geeft haar veel voldoening, vooral het vertrouwen dat nabestaanden in haar stellen, ze komt toch op een heel kwetsbaar en emotioneel moment bij de mensen.

Hierna komt Henny Mecklenfeld aan het woord. Zij werkt als vrijwillig uitvaartconsulente bij Yarden, een baan waar de meesten nog nooit van gehoord hadden.  Zij geeft advies over de vele mogelijkheden op uitvaartgebied. Het doel is mensen te laten nadenken over de dood. Ook gezonde mensen en zeker ook jongeren kunnen alvast hun wensen vastleggen. Jongeren staan midden in het leven, maar ook zij kunnen, helaas, overlijden. Dan is het toch fijn om te weten hoe bijvoorbeeld de vrienden een rol kunnen spelen bij het afscheid. Wensen kunnen worden vastgelegd, maar definitief is het natuurlijk niet, ze kunnen altijd aangepast worden.

Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen en zijn we weer een stuk wijzer geworden. Wist u bijvoorbeeld dat de persoon die bij een crematorium de oven bedient een ovenist heet? en weet u wat thanatopraxie is? Dit is een lichte vorm van balseming om een lichaam tijdelijk te conserveren zonder dat daarvoor koeling nodig is. Henk Barelds, eveneens uitvaartverzorger bij Yarden, legt uit dat de overledene er een heel natuurlijke uitstraling door krijgt. Google er maar even op dan is te zien hoe het in z’n werk gaat. Heel interessant. Bedankt Francisca, Henny en Henk voor deze goed verzorgde ochtend.

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring