Stapperster Veldrit zaterdag van start bij Hofstede Motoren.

Stapperster Veldrit zaterdag van start bij Hofstede Motoren.

Unieke off-the-road rit door buitengebied en Zwarte Dennen.

Door Willem Damman.

STAPHORST: De off-the-road commissie van de AMBC organiseert zaterdag 27 december weer de bekende Stapperster Veldrit als eindejaarsactiviteit. Bezitters van crossmotoren met kenteken en tevens geregistreerde quads (3- en 4-wielers) kunnen die dag op pad om weer een heerlijk dagje te freewheelen over de wegen, landerijen en bospaden in het buitengebied van de gemeente Staphorst. De route beslaat circa 40 kilometer en kan uiteraard meermalen worden gereden. Vanaf 08.30 uur is de inschrijving bij Hofstede Motoren aan de Industrieweg, waar de AMBC in een verwarmde tent diverse snacks en de beroemde snert serveert voordat men vanaf 09.30 uur op pad kan gaan. Ook het bosgebied De Zwarte Dennen is in de route opgenomen waarvoor men éénmalig toestemming heeft verkregen van Staatsbosbeheer. Het voorbehoud is wel, dat men dit natuurgebied de rest van het jaar motorisch met rust laat en die convenant blijkt uitstekend te werken. Een deel van het inschrijvingsgeld (20 euro p.p.) komt ten goede aan “Support for Nature” dat zich beijvert om onder andere dit bosgebied in perfecte conditie te houden. Wie geen KNMV-licentie heeft kan voor deze rit een daglicentie ter plekke aanschaffen.

Vorig jaar kwamen ruim 600 off-the-road rijders in actie, waarmee een record werd gebroken en Staphorst welhaast een landelijke invasie van noppenridders kreeg te verwerken. Naast de bekende clubs uit Ruinen, De Wijk en Balkbrug met diverse endurorijders in de gelederen waren er ook deelnemers uit Duitsland, België en Engeland naast een verdwaalde Zuid-Afrikaan. De rit is dus landelijk welbekend en geliefd vanwege de mooie natuur en het uitdagende parcours. Voor motorcrossers en endurorijders bij de KNMV geldt de rit tevens als een uitstekende training tussendoor voordat in het voorjaar weer de eigen wedstrijden van start gaan. Hoewel er geen wedstrijdelement aan de Stapperster Veldrit is verbonden is het voor velen wel een uitdaging zoveel mogelijk rondes te voltooien. De AMBC kan een beroep doen op talloze vrijwilligers in de vorm van vlaggers, oversteekposten en Rode Kruis- en EHBO-medewerkers, waarbij er ook nog een bezemwagen wordt ingezet voor eventuele pechgevallen. De club is ook de gemeente dankbaar voor de verleende vergunning. In hoeverre de regenval van de laatste tijd onverhoopt nog roet in het eten kan gooien blijft de vraag. “We hopen dat de weergoden ons een beetje gunstig gezind zijn” laat Klaas Hofstede als mede-organisator weten. “Alle actuele informatie alsmede de digitale inschrijving is op onze clubsites te vinden. De Stapperster Veldrit is een echte AMBC-traditie en ik hoop dat de 2014-editie weer net zo geslaagd mag zijn als alle voorgaande”.

Foto: Diverse posters zijn in de ruime regio verspreid en de AMBC Staphorst verwacht 27 december weer honderden deelnemers aan de Stapperster Veldrit als eindejaars off-the-road rit. (foto AMBC)  

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring