Via “De Tippe” naar Italiaanse kampioensserie minibike van 2015.

Via “De Tippe” naar Italiaanse kampioensserie minibike van 2015.

Collin Veijer draaide al eerste buitenrondes op thuiscomplex.

Door Willem Damman.

STAPHORST: Op het zonovergoten asfalt van De Tippe draaiden zaterdagmiddag al de echte diehards hun eerste buitenrondes van 2015 op de lichte pocketbikes. Met het oog op deze prachtige voorjaarsdag bood de Staphorster motorclub in overleg met het bestuur van dit evenementencomplex deze extra startgelegenheid aan, waar overigens slechts weinig coureurs nu al gebruik van maakten. Hoe dan ook: Collin Veijer was uiteraard wel van de partij op zijn VRN-GRC minibike, waarop hij ook in 2015 weer flink hoopt te oogsten. Veijer won in 2014 brons in  het Italiaanse Junior A kampioenschap en schreef ook de vice-Europese titel op zijn naam. Doordat hij vier NK-races miste incasseerde hij toch ook nog brons in het NK bij de Junioren B. Dit seizoen wordt weer ingezet op hoge scores, waarbij het Staphorster talent die ook op het Boom-sportgala een stimuleringsprijs in ontvangst mocht nemen, weer in Italië en Nederland in actie komt. De “Campionato Italiano Velocitas” (CIV) wordt volledig gereden, waarbij overigens de Junioren A (jongere) en Junioren B(oudere leeftijdscategorie) zijn samengevoegd en de pocketbikes door een grotere carburateur ook een hogere snelheid ontwikkelen. In het NK bij de RAP Holland komt de jonge Staphorster in de oudere Junioren B klasse uit. Daarbij lijkt hij zijn thuiswedstrijd op de Tippe en de races in Zwolle te moeten missen.

“We moeten keuzes maken” laat vader Jurjen Veijer uit het VRN-team weten, de afkorting van Veijer Racing Nederland. “Collin wil graag het hoogst haalbare bereiken en vandaar dat we eerder in Spanje en nu in Italië actief zijn. Het niveau ligt daar aanzienlijk hoger en je hebt daar meer mogelijkheden je in de kijker van een gerenommeerd team te rijden. Het gaat niet vanzelf en je moet er veel voor doen en laten. Financiële en materiële hulp is uiteraard zeer welkom en we zijn erg blij met de steun van Furori: een stichting die zieke kinderen de dag van hun leven wil laten beleven in een soort mini-Monza auto. Collin is nu jeugdambassadeur van Furori. Hoofdzaak is komend seizoen uiteraard wel zo hoog mogelijk te scoren. In de raceweekenden moet het zowel in Italië als Nederland gebeuren. We kunnen echter niet elke week in Italië trainen, maar wel hier op het thuisasfalt. Daar moet dan ook de basis van een nieuw seizoen gelegd worden. Deze zaterdag was een extraatje; met ingang van de zomertijd kan er elke dinsdagavond getraind worden. Naar verluidt zijn er zo’n 40 licentiehouders, die dan elke week hier kunnen trainen. De Tippe is hiervoor ideaal en ouders en publiek hebben met de realisatie van de kantine die compleet vernieuwd en uitgebreid is een uitstekend overzicht op de baan. Het mag ook wel eens gezegd worden, dat de AMBC en het bestuur van De Tippe zich maximaal hebben ingezet om deze faciliteiten mogelijk te maken” aldus vader Veijer, die zijn zoon deze zaterdag weer maximaal bijstond. Ook qua begeleiding leveren Collins ooms Arno en Joan Veijer hand- en spandiensten.

“Ik heb er weer veel zin in” laat Collin Veijer weten. “In de winter ben ik ook actief geweest op indoor-kartbanen en dat is fijn om het juiste racegevoel te behouden. Ik was actief op de banen van Swalmen, Nijverdal en Grootebroek. Dat is anders racen dan outdoor, maar ik heb weer veel geleerd qua bochtensnelheid, het juist inschatten, de goede lijnen rijden en mogelijkheden om in te halen. Het was echt een leuke ervaring, waarmee ik straks op de buitenbanen mijn voordeel hoop te doen. Op 4 april hebben we nog een extra testdag op de Junior-TT-track bij Assen, waar we op 11 april het NK starten. Een week later gaan we naar Lelystad. Begin mei train ik in Italië, waar later die maand ook de eerste CIV-race is gepland. Helaas mis ik daardoor het NK-thuisevenement, het is niet anders. Vorig jaar ging het over de grens best goed, maar het is nu wel even afwachten waar ik straks sta. Er is geen aparte jongere en oudere groep bij de Junioren: alles zit nu bij elkaar en door een nieuw technisch reglement gaan de machines ook sneller. Ik heb er wel veel zin in” aldus Collin.

Het VRN-team heeft inmiddels ook de beschikking over een mini-GP 50 racer met GRC-frame en een 50 cc Derbi-tweetaktblok. Daarop wordt dit seizoen nog niet gestreden, maar louter getraind. Het is de bedoeling, dat Collin Veijer daarop in 2016 zijn Italiaanse debuut kan gaan maken. Het is weer een klasse hoger, waarin er nu ook geschakeld moet worden, de vering en de set-up belangrijker worden en het gewicht en de acceleratie van de machine flink is toegenomen. Vorig jaar werd al op de Asser jeugdbaan getraind en dat zal dit jaar voortgezet worden. “Deze mini-GP-50 heeft in Italië veel aandacht, want het is wel de klasse waarin Italiaanse MotoGP-rijders ooit hun loopbaan begonnen” weet Veijer senior. “Dé klasse dus om mogelijk later op een hoog internationaal niveau verder te komen. Of dat zal lukken is natuurlijk de vraag. Maar je moet ook doelen stellen, ambitie hebben en durven dromen. In ieder geval ben ik blij met de progressie van Collin de laatste jaren. We investeren veel, offeren er ook veel tijd aan op en mijn zoon wil het ook zelf graag. Bovendien is hij nog maar tien jaar en heeft mogelijk nog een mooie toekomst in de wegrace voor de boeg”.

Helaas kan dat niet meer gezegd worden van de racebroers Pascal en Arne Mussche (nationaal kampioen Junioren B en Open 40 in 2014) die de NK-strijd vanwege de kosten vaarwel moeten zeggen. “Helaas moeten we de NK-strijd staken, want het is financieel niet meer op te brengen” laat vader Mussche weten. “Misschien dat we nog in de NK-wedstrijden in Staphorst en Zwolle in actie komen, maar meer laat het budget naast thuistrainingen niet meer toe. Ja, erg sneu voor beide kampioenen, maar zo hard kan deze sport zijn” aldus Mussche senior. De Junioren A-kampioen Damian Boessenkool gaat overigens in 2015 wel op de ingeslagen weg verder.

Foto: De eerste kilometers outdoor zijn inmiddels gemaakt door Collin Veijer, die in 2015 hoopt ook weer hoge ogen te gooien in het sterk bezette Italiaanse kampioenschap CIV op pocketbikes. (foto VRN Racing Staphorst)

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring