Jaarkalender 2015 ook vol met motorsport in de regio.

Jaarkalender 2015 ook vol met motorsport in de regio.

Assen heeft meeste motorsportevenementen in nieuw raceseizoen.

ARNHEM/ASSEN: Begin maart was al de aftrap van het KNMV-motorsportseizoen 2015 met de NK-motorcross op de piste van Heerde en de ONK-zijspancross op de baan bij Lochem. Vanaf zondag 1 maart kon dus al weer volop geduelleerd worden voor de ranglijsten in het zand, terwijl de asfaltcoureurs eind maart voor het eerst landelijk in actie komen. Diverse regiocoureurs in de wegrace zijn nu echter nog aan het testen op Spaanse circuits. De meeste activiteiten in eigen land vinden onbetwist plaats op de Drentse hei, oftewel de TT-piste bij Assen. De Drentse provinciehoofdstad kan zich ongetwijfeld als de meest mondiale motorstad presenteren, want naast de al verreden WK-ijsraces, de WK Superbike en de GP-wegrace (Motul Dutch TT)  heeft Assen dit jaar een nieuw WK-evenement toegewezen gekregen in de vorm van de GP motorcross MX 1 en MX 2. Daartoe wordt de piste op 30 augustus zelfs omgebouwd tot een heuse crossarena rondom het start- en finishgedeelte. De oude tijden van de GP in Norg lijken dus op dit complex te herleven. Met ook nog de British Superbike en het IDM (Duitse titelstrijd) heeft Assen in 2015 een wel erg internationale uitstraling. Naar verluidt zullen ook de toegangswegen al flink aangepast zijn om de talloze bezoekers snel en vlot het complex te laten bereiken. Het circuitbestuur heeft inmiddels een mooi magazine uitgegeven, waarin alle circuitactiviteiten van 2015 royaal worden beschreven. Trots is men uiteraard op 90 jaar racehistorie en de 85e TT-uitvoering (in de 2e WO werd vijf jaar niet gereden).

De regio telt uiteraard ook diverse teams die in meerdere motorsportdisciplines in actie zullen komen. Maar de meeste aandacht zal uitgaan naar het WK-team van Gerrit en Ronald ten Kate uit Nieuwleusen, dat zowel in het WK Superbike (Van der Mark en Guintoli) als het WK Supersport (Smith) triomfen hoopt te vieren. In de GP-wegrace is het team van Roelof Waninge (RW Racing GP Dwingeloo) het enige Nederlandse team met zuiderbuur Livio Loi in het zadel van de Honda NSF250 RW machine, die in de lichtste GP Moto 3 zijn Drents debuut zal maken. In ieder geval in de WK-punten finishen is het doel. Ook op het nationale front moet er geoogst kunnen worden en het vizier is daarbij met name op de AMBC Staphorst gericht. De lokale motorclub wist in 2014 liefst negen nationale titels naar Staphorst te brengen. Daaronder ook Walid Soppe, die als NSF-kampioen in 2015 zijn werelddebuut mag maken aan de zijde van Bendsneijder en Schotman in het GP-bijprogramma KTM Rookies Cup. Nationaal wordt ook veel verwacht van de pocketbike-, wegrace- en motorcrosstak in zowel de OW Cup, het NK (nationaal) als het ONK (internationaal). Herjan Brakke (mits hersteld) en Dave Kooiker zijn de motorcrossers met internationale ervaring. Daarover beschikt ook Collin Veijer - onlangs als jeugdtalent onderscheiden op het Meppeler Sportgala - die zich afgelopen seizoen als vice-kampioen van Europa bij de Junioren A pocketbike liet afvlaggen. Hij zal ook in de Italiaanse kampioenswedstrijden van start gaan. Dubbelkampioen Karlo Slager in de Yamaha Cup R-125 hoopt na het contract met START Nieuwleusen de Yamaha R6 de sporen te geven in de OW Cup met Van der Sluis en Compagner als concurrenten. Slager komt ook met een EK-wild card in de Asser WK Superbike aan de start. Staphorster Danny de Boer zoekt op de Yamaha R1 zijn heil wederom in de Duitse IDM-titelstrijd. Op het EK-front moeten de Kawa-crossmannen Luca Nijenhuis en Mike Gijsbertsen een geducht woordje kunnen meespreken. Kortom genoeg kanshebbers voor sportieve prestaties in de komende jaargang. Ook op organisatorisch gebied staan regioclubs hun mannetje. Een jaar voor het gouden clubjubileum is de Staphorster motorclub vereerd met de organisatie van de EK grasbaanfinale solo op het complex De Tippe. Ook Balkbrug mag wederom een internationale grasbaan organiseren. Naast Staphorst en Balkbrug gaan ook regionale wedstrijden van start in Blokzijl, Noordwolde, Westerbork, Havelte, Zwolle, Heerde en Oldebroek. Laatstgenoemde organisatie krijgt zelfs de GP zijspancross op 25 mei op de Bargen te gast. De complete kalender met evenementen in de regio Noord-Oost is als volgt:

28 en 29 maart: NK 50 cc wegraces (training/wedstrijd) Juniortrack Assen

29 maart: ONK grasbaan Vries

4 en 5 april: OW Cupwegraces Assen

5 april: EK jeugdmotorcross 65 en 85 cc Emmen

6 april: Internationale grasbaan Balkbrug

11 april: NK-jeugd en nationale grasbaan Balkbrug (AMBC en MAC van Dedem)

18 april: NK 50 cc wegraces Emmen

19 april: WK Superbike Assen met ONK Superbike

3 mei: ONK en IRRC-wegraces Hengelo, internationale grasbaan Roden

9 mei: OW Cupwegraces Assen

16 mei ONK grasbaan Joure

23 mei: OW Cupwegraces Assen, NK jeugdmotorcross Westerbork, NK pocketbike Staphorst

24 mei: NK motorcross Westerbork

25 mei: GP zijspancross Oldebroek, NK 50 cc wegraces Staphorst

31 mei: Internationale Ducati Clubraces Assen

6 juni: Internationale speedway Veenoord, OW Cupwegraces Assen

20 juni: NK 50 cc wegraces Blokzijl

27 juni: Motul Dutch TT Assen met ONK Supersport

4 juli: OW Cup 501 km. van Assen (endurance)

5 juli: ONK grasbaan Noordwolde

18 juli: Finale EK-grasbaan solo Staphorst

1 en 2 augustus: NK 50 cc Assen Cupklassen Juniortrack

2 augustus: Gamma Racing Day Assen

9 augustus: IDM-wegraces Assen (Du), ONK motorcross Markelo, ONK grasbaan Lattrop

15 en 16 augustus: OW Cupwegraces Assen

16 augustus: EK-pocketbike Assen Juniortrack

30 augustus: GP motorcross MX 1 en 2 en veteranen Assen

20 september: British Superbike Assen met ONK Superbike en Supersport, ONK grasbaan Roden

26 september: Internationale Speedway Veenoord, NK 50 cc wegraces (finale) Zwolle

3 oktober: OW Cupwegraces Assen, ONK enduro Havelte, ONK trial Nunspeet

4 oktober: ONK zijspancross Harfsen

11 oktober: Race of Champions Assen (finale)

14 november: ONK enduro Hellendoorn

 

Foto: De TT-piste heeft in 2015 onbetwist de meeste motorsportevenementen af te werken, zowel op de grote GP-baan als de Juniortrack. Michael van der Mark is op 19 april de topattractie in het WK Superbike op de Pata Honda superbike als enige mondiale Nederlandse deelnemer.

Met dank aan Wim Damman

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring