86e editie Dutch TT belooft veel spanning.

86e editie Dutch TT belooft veel spanning.

TT-preses Arjan Bos: “Visie en durf van pioniers in 1925 is goud waard gebleken”.

Laatste zaterdag van juni wederom superspannend met 86e editie van Dutch TT op Drentse hei.

Door Willem Damman.

GROLLOO: De eerste TT werd al in 1925 verreden, waardoor de Grote Prijs van Nederland voor Motoren in Assen in feite al een ruim 90-jarige traditie kent. In de tweede wereldoorlog lag het racen echter vijf jaar aaneen stil, zodat de komende MOTUL Dutch TT op 27 juni de 86e editie beleeft. Geen wonder dat de traditionele persconferentie vooraf ook plaatsvond op een historische plek langs die eerste ronde uit 1925: bij café Hofsteenge in Grolloo. Daar denderden de motoren langs na de start in Rolde en het aandoen van oorden als Borger, Westdorp, Schoonloo en Grolloo, om na ruim 28 kilometer weer de finish in Rolde te passeren. Het parcours was deels onverhard en soms niet meer dan drie meter breed. Dat was overigens ook de enige keer dat deze driehoek werd gereden, want een jaar later werd louter een ruim 16 kilometer lang traject uitsluitend op Asser grondgebied gelegen gebruikt van 1926 tot 1954: Assen-Hooghalen-Laaghalen-Laaghalerveen. Start- en finishplaats zijn met respect voor historie nog immer hetzelfde na de kniebocht (thans GT-bocht). In die periode kreeg de Dutch TT ook wereldstatus, want sinds 1949 wordt in FIM-verband mondiaal strijd geleverd. De 86e Dutch TT is derhalve op 27 juni ook de 67e WK- of GP-editie onafgebroken op de Drentse hei verreden. En met dit gegeven is Assen thans het enige circuit ter wereld dat op zo’n traditie of status kan bogen. “Wat een visie en durf hadden de pioniers onder aanvoering van de heer Dieters destijds” zo sprak TT-voorzitter Bos op de persconferentie. “En na 90 jaar is het sportfestijn nog steeds springlevend. Wat heet: we hebben weer diverse grote investeringen gedaan om up-to-date te blijven. De afgelopen jaren is er voor 50 miljoen euro geïnvesteerd en dat was noodzaak om tot de topcircuits van de wereld te blijven behoren. Door het contract met DORNA tot en met 2021 kunnen we opnieuw investeren. De aan- en afvoer is nu door een nieuwe afslag goed geregeld, er komt een vergroot netwerk “Sensorcity” waarmee we een technisch hoogstaand netwerk hebben (scannen, pinbetalingen, aansturen camera’s, geven van race-informatie etc.) en ook de vidiwalls en luidsprekers zijn uitgebreid en volkomen bij de tijd. We streven gastheerschap in hoofdletters na en daarom willen en moeten we kwaliteit op een hoog peil blijven leveren” aldus Bos, die ook directeur Peter Oosterbaan enige extra uitleg zag geven rondom het 86e TT-evenement in een etablissement waarin zowel oude als moderne racemotoren stonden gestald.

Van Nederlandse zijde komt één vast WK-team in actie en dat is het Drentse raceteam RW Racing GP Dwingeloo van Roelof Waninge met zuiderbuur Livio Loi in het zadel van de 250 cc viertakt Honda in de Moto 3. Loi was er zelf niet bij vanwege de GP van Catalonië (a.s. zondag). In deze klasse gaat een TT wildcard naar Jorel Boerboom (’s Gravenzande). In de Moto 2 kreeg Jasper Iwema uit het naburige Hooghalen een gastticket voor de Moto 2 om op zijn Spaanse Honda éénmalig voor mogelijke punten te gaan. In de koningsklasse MotoGP blijft Nederland helaas al jaren van rijders verstoken. Nederlands succes wordt met name verwacht in de WK Red Bull Rookies Cup met de talenten van de toekomst aan de start. Drie jonge Nederlandse rijders krijgen op vrijdag 26 en zaterdag 27 juni de kans zich in de GP-kijker te rijden. De bekendste is Bo Bendsneijder (Rotterdam) die na zijn dubbelzege in Jerez als ongeslagen ranglijstaanvoerder naar Assen komt. Ook Robert Schotman (Dordrecht) en Walid Soppe (Coevorden) hebben al gescoord en mikken voor thuispubliek op minimaal de top tien. Met name Soppe is in deze regio welbekend, want de Zuid-Drent is ook lid van de Staphorster AMBC. Na Aalt Toersen in de 60- en 70-er jaren heeft de club nu eindelijk weer een coureur om in de gaten te houden. “Ik heb er veel zin in, maar kan uiteraard niet voorspellen. Top tien moet mogelijk zijn, maar ik durf in te zetten op een vijfde plaats in beide races. Alles moet dan wel meezitten. Bendsneijder is nog even sterker dan ik. Maar je weet maar nooit: het zijn vaak close-races met slipstreamgevechten. Ik zal mijn uiterste best doen, zeker weten”. Dat voornemen hebben uiteraard ook alle WK-rijders, waarbij in een aantal topteams ook Nederlanders actief zijn. Wilco Zeelenberg is bijvoorbeeld manager van Jorge Lorenzo (Yamaha fabrieksteam), Jarno Janssen vervult die functie bij RW Racing, Torleif Hartelman begeleidt Sam Lowes (topper Moto 2) en Peter Bom is techneut bij Danny Kent (topper Moto 3). Mensen dus die het klappen van de zweep kennen en zeker bereid zijn waar mogelijk ook hun racende landgenoten van advies te voorzien. Die toezegging deden ze in ieder geval in Grolloo.

Publiek komt uiteraard voor de races, maar ook voor een omlijstend programma. In dat kader maakte titelsponsor en tevens TT-partner MOTUL (olie) bekend een speciale “Care Pit Stop” achter de hoofdtribune te openen, waarin elke motorrijder iets van zijn gading kan vinden. Men kan er zelfs met de eigen motor naar binnen rijden. Ook mag men de “Motul Assen Super Fan” via Facebook opgeven, die VIP-gast wordt en een beker aan een podiumganger in de Moto 3 mag uitreiken. Tevens werd een stripboek met TT-historie ten doop gehouden en het eerste exemplaar aan Arjan Bos uitgereikt. De eerste oplage van 750 exemplaren is reeds uitverkocht. Ook werd een groot kunstwerk met TT-helden onthuld, dat een plek zal krijgen in het Asser cultureel centrum De Klok. Allemaal eerbetoon aan de TT, dat dus zijn 90e verjaardag viert. Op zaterdag 20 juni is er al de TT-Run van de atletiekbond, terwijl zondag 21 juni een groots ballonnenfestijn wordt gehouden. De Asser binnenstad is uiteraard ook vanaf de woensdag voor het motorfestijn compleet TT gekleurd met muzikale acts op diverse podia in de stad. En voor wie nog eens rustig wil nagenieten: op 11 juli start op de Brink in Rolde de “Tour de TT van 1925”. De burgemeesters van Assen en Aa en Hunze zullen de coureurs voor een rondrit de aloude route opsturen en wegschieten.

Foto: Diverse Nederlandse coureurs presenteerden zich in zaal Hofsteenge bij de persconferentie van de 85e MOTUL Dutch TT in een 90-jarige traditie. (foto Wim Echten)

Foto: Walid Soppe is clublid van de AMBC Staphorst en treedt op 27 juni in de voetsporen van Aalt Toersen, die eind 60-er en begin 70-er jaren zeer succesvol in de GP was. (foto Wim Echten)

 

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring