Oude TT-films in het Drents Archief.

Oude TT-films in het Drents Archief.

Door Willem Damman.

ASSEN: De Drentse hoofdstad koestert een 90-jarige TT-traditie. Dat is wel op te maken uit een aantal initiatieven, waarbij met name de historie van het evenement voor het voetlicht wordt gebracht. Speciaal voor de TT-fans en uiteraard in de TT-week draaien in het Drents Archief enige bijzondere historische filmbeelden van voorgaande edities. Zo worden onder anderen de races en sfeerbeelden van de TT van 1954, 1976 en 1977 aan bezoekers getoond. Het zijn zondermeer unieke beelden met de overwinnaars van destijds, waarvan enkelen nog compleet tot de verbeelding spreken. Daaronder ook ene Geoff Duke, die in de GP 500 cc in 1953, 1954 en 1955 op Gilera wereldkampioen werd. Duke triomfeerde in de TT van 1954, waarop nog op het oude traject van ruim 16 kilometer werd gereden via Assen, Hooghalen, Laaghalen en Laaghalerveen. Vanaf 1926 werd op dit oude circuit gereden en sinds 1949 ook in mondiaal verband. Na de TT van 1954 werd een nieuwe ruim 7 kilometer lang traject rondom de huidige ingekorte baan aangelegd. Helaas kan de Brit zijn eigen glorie niet meer aanschouwen, want hij overleed onlangs op 1 mei op 92-jarige leeftijd. Op filmbeelden uit 1976 en 1977 is op het in 1955 geopende nieuwe traject de TT-strijd te zien met Wil Hartog, die in 1977 op Suzuki triomfeerde in de koningsklasse. Destijds een compleet gekkenhuis met alle festiviteiten rondom. De film duurt 90 minuten en wordt op 22 juni vertoond om 13.00 en 15.00 uur. Van 23 tot en met 27 juni draait de film drie keer per dag. De toegang is vijf euro en kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Het Drents Archief is aan de Brink 4 in Assen te vinden.

Een tijdelijke expositie is onlangs geopend in het VVV-gebouw aan de Markt, waar diverse motoren, posters, foto’s, programmaboekjes, raceattributen, helmen en pakken zijn te bezichtigen. Het is de bedoeling dat er op termijn een heus permanent TT-Museum wordt ingericht en het oog valt daarbij op bebouwing vlak naast de TT-piste. In ieder geval zijn er een aantal initiatiefnemers mee bezig met steun van de Stichting Vrienden van het TT Circuit waaronder ook de bekende Mr. TT Jaap Timmer. Naar verluidt is men nog op zoek naar vele extra memorabilia. Het VVV-gebouw is gratis te bezoeken en ook in de binnenstad zijn talloze uitingen van 90 jaar TT te ontdekken.

Foto: Van 22 tot en met 27 juni vertoont het Drents Archief in Assen unieke TT-filmbeelden met onder anderen Geoff Duke (1954) en Wil Hartog (1977). Een regelrechte aanrader voor de rasechte TT-fan. (foto archief Motorcyclenews USA)

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring