Finalisten voor AMBC Staphorst bekend na spectaculaire halve finale in Bielefeld.

Finalisten voor AMBC Staphorst bekend na spectaculaire halve finale in Bielefeld.

Alle finalisten zijn bekend voor de finale om het Europees kampioenschap Solo grasbaan-racen. Het was qua temperatuur een heet middagje in het Duitse Bielefeld en de wedstrijd verliep op dezelfde wijze. Namens de AMBC heeft Roel Poolman na deze halve finale op maandag enkele rijders per telefoon gesproken over hun wedstrijd daar in het Duitse land.

Er waren zoals het zo vaak gaat met de wedstrijden waar het erop of er onder is enkele verrassingen. Met name het plaatsen middels een 4e plaats door reserverijder Tom Lamek uit Duitsland was toch wel de grootste verrassing van de dag. Dit wist hij te bewerken door 2 overwinningen in de heats en een 2e en 3e plaats. Hij kon deelnemen omdat de Duitser Gerdemann zich af moest melden.

Het was landgenoot Enrico Janoschka die deze 2e halve Finale wist te winnen. Janoschka wist de vorm van de laatste weken prima vast te houden. Met name in Teterow was hij ook al heel goed bezig. De wedstrijd duurde iets te kort om de winnaar van die dag Stephan Katt nog te achterhalen maar het was Janoschka die daar ook al de snelste was. Enrico was nuchter en eenvoudig in zijn commentaar tijdens het telefoontje; “Het was een goede wedstrijd voor mij, de setting van de bike was heel goed en ik wist elke keer goed weg te komen bij de start.” Janoschka ziet uit naar de finale in Staphorst en kent de baan heel goed want de laatste tien jaar heeft hij zeven keer aan de start gestaan op de tippe in Staphorst. Hij geeft aan klaar te zijn voor de finale en er zal terdege rekening gehouden moeten worden met hem.

Dan onze landgenoot Jannick de Jong, de huidige Europees kampioen. Alle commentaren die je leest op diverse websites beginnen met het verhaal van Jannick tijdens deze halve finale. Wat heeft hij het publiek in Bielefeld laten schrikken met zijn allereerste start. Jannick ging compleet met motor in een salto achterover tijdens de start. De diverse foto’s circuleren al op de social-media. Dat betekende als eerste een nul score. Maar wat betekent het wanneer je de motor op je rug krijgt en nog een complete wedstrijd moet rijden? En verder rijden, dat moest vanaf dat moment op de reserve fiets. De druk wordt dan ook meteen onmenselijk hoog want je hebt één keer een nul staan. Jannick liet zich niet kennen en heeft de pijn verbeten en scoorde vervolgens twee keer de volle buit en een 2e plaats. De pijn was de volgende dag nog groter en het lichaam behoorlijk beurs maar de regerend Europees kampioen stond wel gewoon weer bij zijn werkgever op de stoep. Pure klasse!

Ook onze oosterbuur en een redelijk vaste klant in Staphorst Jorg Tebbe is er bij. En wanneer ik de andere rijders zo hoor is dat ook een echte kandidaat voor de titel. Strijd tot aan de laatste meter is het motto van Tebbe. Vol aan de bak.

Bestuurslid Poolman heeft verder nog even bijgepraat met de Engelsman Mitch Godden die enkele jaren lid van de AMBC is geweest. De populaire rijder was er vooraf niet gerust op dat hij de finale zou halen in Staphorst. Hij gaf aan dat er dit jaar weer harder en scherper gereden wordt op de Grasbanen in Europa. Het bleef een beetje billenknijpen want Godden wist zich uiteindelijk via de B-Finale te plaatsen.  Hij was enorm opgelucht dat hij de klus in Bielefeld toch wist te klaren.

Wanneer de halve finales een voorproefje zijn van wat ons in Staphorst te wachten staat dan wordt het een heerlijk avondje Europees kampioenschap op De Tippe. In alle media in binnen- en buitenland wordt over de bikkelharde strijd in de halve finales gesproken en heel grasbaan- minnend Europa ziet uit naar de climax in Staphorst! De AMBC zal er als organisatie alles aan doen een prima baan te prepareren. De rijders zien er naar uit om in Staphorst te komen om te strijden om de hoogste Grasbaan titel van Europa.

 

Geplaatste rijders EK finales grasbaan specials solo 2015.

Enrico Janoschka               Duitsland

Jorg Tebbe                       Duitsland

Tom Lamek                      Duitsland

Bernd Diener                    Duitsland

Stephan Katt                    Duitsland

Enrico Sonnenberg             Duitsland

Theo Pijper                       Nederland

Jannick de Jong                 Nederland

Henry van der Steen          Nederland

Theo dit Palma                  Frankrijk

Jerome Lespinasse             Frankrijk

Gabriel Dubernard             Frankrijk

Mitch Godden                    Groot Brittannië

Paul Cooper                      Groot Brittannië

Andrew Appleton               Groot Brittannië

Alessandro Milanese           Italië

Richard Wolf                     Tsjechië

Josef Franc                      Tsjechië
 

Reserves:

Sebastian Tresarrieu          Frankrijk

Christian Hulshorst             Duitsland

Er zal naar verwachting een reserve ingezet worden vanwege het overlijden van Enrico Sonnenberg. Het is nog niet bekend wie dit gaat worden.

De AMBC zal in de komende weken tot de finale altijd het laatste nieuws als eerste op haar website publiceren. Ook info over aanvangstijden en entreeprijzen staan daar vermeld.

 

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring