Internationaal Zomerracekamp en finale EK Mini Moto op TT Juniortrack.

Internationaal Zomerracekamp en finale EK Mini Moto op TT Juniortrack.

Door Willem Damman.

POMPOSA/ASSEN: Het Europees Kampioenschap wegrace voor jeugd van 6 t/m 18 jaar bestaat al sinds 2009 en werd tot nu toe in één finaleweekend verreden. Dit jaar heeft de Europese tak van de wereldbond FIM gekozen voor twee edities, waarvoor de Italiaaanse en Nederlandse motorbond organisatorisch tekenden. Van 31 juli tot en met 2 augustus wordt in Pomposa aan de Adriatische kust gereden, terwijl Assen deze EK-finales van 14 tot en met 16 augustus mag afwerken. Meteen worden dan de Europese kampioenen bekend in liefst zes klassen vol jeugd en teenagers op de TT Juniortrack. FIM Europe huldigt de winnaars in de minibike Junior A, Junior B, de Senioren Open 50, de mini-GP 50, Honda NSF 100 en tenslotte op speciaal verzoek de Scooter GP70. Het betreft allemaal raceklassen op de zogenaamde pocketbikes of de wat forser uitgemeten racers met een tweetakt- of viertaktkrachtbron. Ook de regio zal zich niet onbetuigd laten, want in diverse klassen staan rijders aan de start die hun opleiding veelal op het AMBC-asfalt op circuit De Tippe hebben genoten. Welke coureurs beide EK’s gaan rijden is nog niet bekend, maar Staphorster Collin Veijer heeft in ieder geval plannen beide EK-wedstrijden met drie races per weekend te bezoeken. Vorig jaar werd hij namelijk vice-kampioen van Europa in de jongste Juniorencategorie en ook dorpsgenoot Damian Boessenkool wist zich toen goed in het EK-veld te manifesteren.

Voorafgaand aan de EK-strijd houdt de KNMV een “Summercamp” oftewel een zomerracekamp van maandag 10 tot en met woensdag 12 augustus. In drie dagen tijd kan men dan vele kilometers maken op de TT-juniorbaan om extra in vorm te geraken, waarbij KNMV-trainers en erkende ONK-rijders hun medewerking hebben toegezegd. Ook Yamaha R-125 Cuprijders tot en met 18 jaar kunnen dan drie dagen extra trainen, hoewel zij niet in EK-verband optreden. Op donderdag 13 augustus kunnen alle EK-klassen vrij trainen, terwijl de officieel zo geheten EK MINI MOTO wedstrijden van vrijdag 14 tot en met zondag 16 augustus worden gereden. Elke dag kent één race en met de eerdere resultaten van Pomposa wordt dan een totaalklassement over zes races opgemaakt. Naar verluidt mag racende jeugd de slechtste score laten vervallen.

De KNMV nodigt uiteraard de rasechte wedstrijdrijders van harte uit voor de extra zomerkamp en deelname aan de EK-races. Met NK-koplopers Justin Fokkert (Junior A), Collin Veijer (Junior B) en Rick Dunnik (NSF 100) heeft de AMBC Staphorst zondermeer een aantal aardige troeven in de strijd. Maar ook runners-up als Damian Boessenkool en Loran Faber (Staphorst) en Jeffrey Buis (Steenwijkerwold) moeten op de hun bekende “kleine TT-baan” een flinke partij in dit EK-veld mee kunnen blazen. Alle races zijn van 14 tot en met 16 augustus gratis te bezoeken en de verwachting is dat men hier de toekomstige TT-sterren nu al in actie kan zien. Italië is namelijk zeer sterk vertegenwoordigd met een grote jeugdafvaardiging uit de CIV-strijd en gaat als natie door als de bakermat van de wegrace. Met een GP-troef als Valentino Rossi is dat ook geen verrassing. De jonge Valentino’s kan men dus trainend en racend medio augustus naast de kathedraal van de motorsport in actie zien. Uiteraard kan men ook gebruik maken van alle faciliteiten in het TT-rennerskwartier en een speciale commissie draagt zorg voor een recreatief omlijstend programma. Na het sporten is er dus alle ruimte voor nevenactiviteiten. De KNMV hoopt een eerste geslaagde EK-jeugdprimeur te kunnen afwerken. Supporters uit de regio kunnen hun vizier compleet op lokale helden richten.

Foto: Na de eerste EK Mini Moto in Pomposa (It) komt racejeugd van 6 tot 18 jaar uit Europa op de TT-Juniortrack in actie bij de Europese finales van 14 tot en met 16 augustus: een primeur voor zowel motorbond KNMV als diverse regionale jeugdrijders. (foto/affiche FIM Europe)

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring