( uit de oude doos)Onthulling Jack Middelburg plein Assen. 08-05-2004

( uit de oude doos)Onthulling Jack Middelburg plein Assen. 08-05-2004

Vele wedstrijden streden de 3 Nederlandse top motorcoureurs Jack Middelburg, Boet van Dulmen en Wil Hartog om de hoogste trede. Met uiteindelijk  de trieste dood van Jack Middelburg tijdens de race op 1-4-2004 in Tolbert.

Hier onder de levensloop van wijlen Jack Middelburg.

Bron: Wikimedia Nederland

Jack Middelburg (Naaldwijk, 30 april 1952 – Groningen, 3 april 1984) was een Nederlands motorsporter.

Zijn motorsportcarrière begon in 1973. Hij werd Nederlands kampioen in 1977 en 1978 in de 350, 500 en 750 cc-klassen. Daarna ging hij Grand-Prix wedstrijden rijden. Met Wil Hartog en Boet van Dulmen vormde hij de Grote Drie, het Nederlandse trio dat grote successen beleefde in de 500cc.

Vanwege zijn onbesuisde rijstijl kreeg Middelburg al jong de bijnaam Jumping Jack (misschien afgeleid van het nummer Jumping Jack Flash van The Rolling Stones). Ondanks het feit dat hij het vaak moest doen met minder competitief materiaal, gaf hij zich tot het uiterste. Dat resulteerde soms in valpartijen, maar leidde ook tot enkele grandioze successen.

 Jack Middelburg (links) demonstreert een duwstart voor de pers, samen met Boet van Dulmen, tijdens de wegraces in Heeswijk in 1982

Op 28 juni 1980 won hij met een nog niet volledig geheeld gebroken been de TT Assen. Een jaar later presteerde Middelburg het onmogelijke door op een privémachine onder meer wereldkampioen Kenny Roberts senior te verslaan in een rechtstreeks duel op het circuit van Silverstone tijdens de G.P. van Engeland.

Middelburg was bijzonder geliefd bij het publiek en bij zijn collega's in het rennerskwartier, niet alleen vanwege zijn 'alles of niets'-rijstijl, maar ook omdat hij ondanks tegenslagen altijd bleef lachen.

Op 1 april 1984 kwam hij met hoge snelheid ten val tijdens een race op het stratencircuit van Tolbert. De race was net begonnen en Middelburg gleed uit op relatief koude banden, waarna ook andere coureurs vielen. Middelburg werd door twee andere coureurs bij zijn hoofd geraakt. Twee dagen later overleed hij aan zijn verwondingen.

In mei 2000, 16 jaar na zijn dood, werd Jack in 's-Gravenzande uitgeroepen tot ‘Westlander van de Eeuw’.

De Motorrijders Actie Groep (MAG), belangenvereniging voor motorrijders, heeft ervoor gezorgd dat op 10 april 2004 de nieuwe motorontmoetingsplek in Assen als officiële naam Jack Middelburgplein kreeg. De onthulling vond plaats op . 08-05-2004

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring