Prins Bernhard fonds schenkt H.V.A €5000,00

Prins Bernhard fonds schenkt H.V.A €5000,00

Maandag 28 december j.l. werd tijdens de ‘kiekjesdagen’ van de Historische Vereniging Avereest nog even stilgestaan bij de realisering van twee werfhuisjes op het terrein van het historische Kalkoven complex.

Namens het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel heeft bestuurslid Joke van Davenhorst een cheque t.w.v. € 5.000 aangeboden aan de voorzitter van de HVA Barend Rooseboom. Het bedrag is bestemd voor de inrichting van twee authentieke werfhuisjes.

Het Cultuurfonds ondersteunt en stimuleert op landelijk niveau bijzondere initiatieven op het gebied van cultuur, natuur en wetenschap, maar ook via de verschillende provinciale afdelingen op provinciaal niveau. De aanvragen zijn zeer divers en gaan van de aanschaf van grimeerkoffers voor een amateur toneelgezelschap tot tentoonstellingskasten in musea, van podiumkunsten tot straattheater en van nationale tentoonstellingen tot de herinrichting van het Groene Woud en nog veel meer. Het Cultuurfonds zet zich met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen in om het culturele, het cultuurhistorische en het natuurlijke landschap van Nederland en van alle provincies zo aantrekkelijk en levend mogelijk te houden.

De aanvraag voor financiële ondersteuning bij het realiseren van twee werfhuisjes kwam bij het PBCF Overijssel terecht vanuit de Product Markt Partner Combinatie, een nieuw samenwerkingsverband van de HVA en de Tuinen Mien Ruys. Deze samenwerking is gebaseerd op het uitgangspunt ‘herleef de geschiedenis in Dedemsvaart’ en is gericht op de twee Rijksmonumenten in Dedemsvaart: het Kalkoventerrein en de Tuinen Mien Ruys. Beiden goed voor zeker 20.000 bezoekers op jaarbasis.

Het nieuwe samenwerkingsverband omvat het realiseren van de bouw van een scheepswerf met scheepshelling en twee werfhuisjes, de bouw van een takkenoven bij de Tuinen Mien Ruys en het ontwikkelen van nieuwe arrangementen.

In de vorige eeuw kende Dedemsvaart in totaal 13 grotere en kleinere scheepswerven. Nu het scheepswerfje met werfhuisjes door de vele vrijwilligers van de HVA is gebouwd, herleeft de historie en blijft deze ook bewaard voor toekomstige generaties. In de werfhuisjes zijn een authentieke smederij en een timmerwerkplaats ondergebracht.

De inzet van de vele vrijwilligers verdient, evenals het initiatief van de HVA en de Tuinen Mien Ruys, grote hulde. Het Cultuurfonds is geraakt door het enthousiasme, de vakkundigheid en de zelfwerkzaamheid en is blij een dergelijk initiatief te kunnen ondersteunen.

Het Cultuurfonds hoopt, dat iedereen die initiatieven en plannen heeft op het gebied van cultuur, natuur en wetenschap de weg weet te vinden naar het fonds. Via www.cultuurfonds.nl/overijssel  is alle informatie over het doen van een aanvraag te vinden.

Eén van de bronnen van inkomsten voor het Cultuurfonds is de jaarlijkse nationale Anjeractie. Verenigingen die collecteren voor de Anjeractie kunnen gebruik maken van de nieuwe regeling per januari 2016: 50% van de collecteopbrengst mag men zelf houden en in de eigen clubkas storten. Informatie over de Anjeractie is te vinden op de website van het Cultuurfonds.

De scheepshelling en werfhuisjes op het Kalkoventerrein zullen zeker in de smaak vallen bij het publiek en de nieuwe ontwikkelingen van het samenwerkingsverband tussen de HVA en de Tuinen Mien Ruys zullen Dedemsvaart nog prominenter op de kaart zetten. Een mooi initiatief waar Dedemsvaart trots op kan zijn!

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring