WIJ GEVEN JE DE HENGEL, NIET DE VIS’

WIJ GEVEN JE DE HENGEL, NIET DE VIS’

Voor het examenvak Kunstvakken 1, hebben de 3e klas VMBO leerlingen van de Zeven Linden afgelopen donderdag de voorstelling ‘Übermensch’ in de Gashouder te Dedemsvaart bezocht. Het was een voorstelling over anti-discriminatie, maar dan niet op de standaard manier. Het werd gespeeld door de derdejaars studenten Jordy Roeten (oud- leerling van de Zeven Linden) en Manon Poort van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In de voorstelling legden zij aan de hand van tien simpele stappen uit hoe de maatschappij van zogenoemde ‘Untermenschen’ afkomt; mensen die in deze categorie vallen zijn minderwaardig, fout en horen niet thuis in deze wereld volgens de Übermenschen. 
Bij binnenkomst kreeg het publiek, dat bestond uit de leerlingen van 3 basis, 3 kader en 3 mavo, een groene stempel op hun rechterhand. Dit was een teken om te laten zien dat zij allemaal übermenschen zijn; de goede mensen in de wereld. Terwijl Rammstein door de Gashouder in Dedemsvaart galmde, namen de leerlingen plaats. De spelers wilden geen voorstelling maken over alles wat fout was en wat je niet mocht doen. Ze deden juist alle dingen die eigenlijk niet horen, zodat de leerlingen zelf de conclusie konden trekken dat dit niet de manier is om met elkaar om te gaan. De spelers gaven de leerlingen de hengel, maar niet de vis. ‘Ik was positief verrast, ik had dit totaal niet zien aankomen’, aldus een van de eerste reacties uit het publiek. 
De leerlingen hadden middels een voorbereidende lesbrief en een film, aangeleverd door de spelers, al kennis gemaakt met het onderwerp, omdat de titel ‘Übermensch’ niet erg voor zichzelf spreekt. In deze film waren oefenscènes te zien en werden verschillende mensen op straat geïnterviewd over de vraag wie zij ‘Übermenschen’ en ‘Untermenschen’ vinden. 
Toen de voorstelling eenmaal begonnen was, legde iedereen al snel de link met Hitler en de Tweede Wereldoorlog, waardoor het goed te begrijpen werd. De humor was uitstekend toegespitst op de doelgroep, waardoor het voor het publiek herkenbaar en vermakelijk was. Giny Jans, docent Kunstvakken 1, merkte op dat alle leerlingen geboeid bleven gedurende het hele stuk, en dat ze achteraf erg positief waren. De leerlingen noemden het een hoogtepunt van alle voorstellingen die ze tot nu toe hebben gezien. Dit komt mede doordat het precies past in de belevingswereld van deze leerlingen. ‘Deze doelgroep heeft actie en sensatie nodig om geboeid te blijven’, aldus Carlijn van Straten die het licht en geluid deed tijdens de voorstelling. ‘Übermensch’ is een voorstelling van Theatercollectief Ari, bestaande uit Jordy Roeten en Manon Poort. Van het schrijven tot het regisseren en spelen; alles doen zij zelf. Onder de naam Ari maken zij voorlichtingsvoorstellingen voor onderwijsinstellingen.

Auteur: Ilse van Beesten (oude leerlinge van de Zeven Linden)

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring