ALTERNATIEVE 11- STEDEN TOCHT IN OOSTENRIJK.

ALTERNATIEVE  11- STEDEN TOCHT IN OOSTENRIJK.

Bij gebrek aan natuurijs in Nederland maken een groot aantal Nederlanders eind  januari de reis naar Oostenrijk om daar de namaak elf steden tocht te rijden. Ook dit jaar gingen de schaatsers van het Hoekman team weer naar de Weissensee om te bewijzen dat ze niet het hele jaar voor niets getraind hadden. Schaatsen en ijs is altijd van het weer afhankelijk, at was dit jaar niet anders.

De groep met rijders uit Dalfsen, Balkbrug en Dedemsvaart vertrok op vrijdag 22-01-16  naar het zuiden met een tussenstop in Inzell. Daar kon nog worden getraind onder ideale omstandigheden. De baan was maximaal geprepareerd vanwege de wereld kampioenschappen master dat komende weekend.  On voorbereid trainen op hoogte is iets wat je moet ervaren. Met veel sneeuw en slechte wegen werd zaterdag morgen de reis naar de Weissensee  voortgezet.  Na de laatste tunnel was het weer 100% omgeslagen naar een stralende zon. Dat bleef voorlopig ook zo. Tijd voor kennis making met het ijs. Ook dat verliep voorspoedig. In de  dorpen rond de Weissensee  gingen al wel de geruchten dat het ijs op het grote meer kan “lijden “ En de echte schaatsers van vroeger die weten dan wel wat er aan de hand is !  Dus na kennis making met het 11-steden traject op het kleine meer vertrokken de schaatsers richting  Dolomietenblick.

In Nederland is de term “zwart ijs “inmiddels ook bekend, maar het ijs daar achter op het grote meer is van dien aard, dat je echt gaat twijfelen of je daar wel overheen durft te schaatsen.!!! Met boomstammen op de bodem en weg vluchtende vissen, is het ijs nu 1 cm dik of toch 15 cm? Maandag morgen was echt een dag om te zonnebaden. Stalende zon bij +8 graden. Ga je dan morgen de 11 – steden tocht rijden. ???? Bij veel schaatsers zonk de moed l in de schoenen. Maar het team was op alles voorbereid, ook wat de verzorging betreft. We kregen nog wat extra hulp. Op dinsdag morgen 7 uur zou het startschot klinken. De rijders van Hoekman stonden al meer als 30 min voor het lint om van start te gaan. De baan verzorging heeft snachts bijna wonderen verricht.  Omdat de weersverwachtingen overdag weer temperaturen boven  -0- aangaven werd er in het donker direct behoorlijk gas gegeven. Al redelijk snel kwam de zon boven de bergen uit kijken en konden de lichtjes op de helm worden gedoofd. Tegen de middag was het duidelijk overal kwamen plassen op het ijs,  soms zeer verradelijk omdat de scheuren en barsten ook vol water liepen.Maar er ontstonden geen paniek situaties. Onze Dalfser trainer op afstond had ons de juiste instructies meegekregen.  Alle deelnemers waren dan ook tevreden over het resultaat al waren het geen PR’s  de resultaten lagen toch heel dicht bij de eens bereikte pr,s.

Erwin Drogt finiste in 7.15   Harry Kamphuis wist de klok voor te blijven om juist binnen de 8 uur te finishen. Henk Kodden      finishte in 8.05   Chris Bos bereikte 8.17 en Nico Kroes haalde de finish in 8.27   

Gerrit Hoekman ging voor 100 km en bleef nog even op het ijs tot 140 km in 6.44uur.

Voor deze groep was er een leuke verassing doordat  ondernemer Hoekman uit Nieuwleusen de mannen sponsorde met helmen.

De filmbeelden zijn gemaakt door het schaatsteam , Tinus de Vries

Foto's team Hoekman

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring