Drukke week voor Ernst Dubbink en Sander Kroeze.

Drukke week voor Ernst Dubbink en Sander Kroeze.

Ernst Dubbink heeft een drukke week achter de rug. De succesvolle test in Barcelona, de bus die daar kapot liep, Sander die afgelopen weekend de Red Bull MotoGP Rookies Cup training reed en het team dat ervoor zorgt dat alles voor Silverstone klaar is zodat Ernst en Sander daar de openingsrace van de Norhtern Europe Cup kunnen rijden.

   Tijdens de eendaagse test op 28 maart op het circuit van Catalonië die door de KNMV georganiseerd is hebben Ernst Dubbink en Sander Kroeze veel progressie geboekt en lekker gereden.  Op de heenweg liep de bus kapot waardoor het team met grote vertraging aankwam op het Circuit de Barcelona Catalunya. De bus werd de laatste 300 kilometer gesleept door de sleepdienst van de ANWB. Gelukkig had het team een dag extra gepland voor vertrek waardoor er wel op tijd gestart kon worden aan de training.

 Maandagmorgen 28 maart ging de baan open om 9 uur. De coureurs merkten dat er weinig grip was aan de voorkant, waarna de vering werd bijgesteld. Hierdoor werd het gevoel met de motor beter. Ook kregen Ernst en Sander meer grip in de bochten waardoor harder kon worden ingestuurd. Hierdoor gingen de rondetijden nog verder naar beneden tot een 1:57.9 voor Ernst en een 1:58.2 voor Sander.

 Coureur Ernst Dubbink, NEC Moto3 Open: “Nadat de bus kapot ging moesten we veel regelen en was het onze eerste prioriteit om op tijd op het circuit aan te komen. Dit is gelukkig goed gekomen en we hebben een zeer goede training gehad. De maandagmorgen hebben we gebruikt om de motor nog wat bij te stellen en om de baan te leren kennen. ’s Middags heb ik een racesimulatie gereden van 16 ronden en de motor voelt echt goed aan. In totaal heb ik maandag ongeveer 330 kilometer gereden en ga met een goed gevoel naar Silverstone voor de eerste NEC wedstrijd.”

 Sander Kroeze, Coureur NEC Moto3 Standard: “Op maandagmorgen was de start door het koude asfalt wat lastig, maar al snel kwam het circuit van Catalunya op temperatuur en konden we harder gaan rijden. De rondetijden gingen omlaag en ik heb het volle vertrouwen in mijn Moto3 Standard Honda. Nadat we de voorkant nog wat lieten zakken en we met andere tandwielen zijn gaan rijden werd dit gevoel alleen maar beter. Hij stuurt makkelijker in waardoor mijn bochtensnelheid verder omhoog ging. De motor is echt goed dankzij Ernst Dubbink Eveno Racing. Ik zie de eerste race op Silverstone graag tegemoet.”

 De coureurs en het team zijn met het vliegtuig huiswaarts gekeerd omdat de bus nog niet terug gebracht kon worden door de ANWB. Dit kon nog wel even duren, maar al snel kwam in de loop van de week het bericht dat de bus op maandag 4 april weer in Daarle zou arriveren. De ANWB heeft dit keurig verzorgd en ondertussen was door het team al een andere motor gevonden. De bus en de nieuwe motor staan ondertussen bij Autobedrijf Voortman in Daarle, die de Iveco klaar maken voor de trip naar Silverstone. 

 Sander Kroeze reed van vrijdag 1 t/m maandag 5 april mee in de eerste test van de Red Bull MotoGP Rookies Cup. Dit weekend begon al op donderdag met een kennismaking, het ontvangen van de pakken en helmen en de eerste proefzit op de motor inclusief fotoshoot.

   Op vrijdagmorgen gingen de motoren voor het eerst de baan op en konden de rijders wennen aan de vernieuwde Red Bull KTM Moto3 motoren. Na de eerste ochtendsessie werden de vering en de remmen wat aangepast voor meer stabiliteit en betere remprestaties. Daarnaast werden de handlebars, versnellingspook en remhendels nog wat bijgesteld voor een betere rijpositie.

 Na de eerste ervaring met de Red Bull KTM werd gekozen voor de langere versnellingsbak gearing omdat de motor op het rechte stuk in de toerenbegrenzer vloog en topsnelheid te kort kwam. Door de verbeterde remafstellingen en vering kon Sander ook in de bochten toch het tempo hoog houden en goed meekomen.

   In de een na laatste sessie begon de achterkant echter grip te verliezen waardoor Sander in bocht 3 onderuit ging. Hierbij blesseerde hij zijn linker enkel en linker pink. Na controle in het ziekenhuis bleek niets gebroken te zijn, maar werd er wel een negatief advies gegeven om zaterdag te gaan rijden. Op maandag was er wederom een trainingsdag. Echter is Sanderzondagavond huiswaarts gekeerd om op maandag een controle te ondergaan in Nederland. Ook hieruit bleek dat er niets is gebroken, en dat de enkel alleen is verstuikt. Het advies voor de Northern Europe Cup race komend weekend in Silverstone klinkt positief en de artsen hebben dan ook groen licht gegeven om deel te nemen aan de openingsrace van het NEC kampioenschap.

   Sander Kroeze: “De Red Bull KTM is agressiever dan de Honda waarin ik rijdt in het NEC Moto3 Standard kampioenschap. De KTM accelereert sneller en is wat onverwachter. Als de achterkant komt, dan komt ie in 1 keer en zonder waarschuwing. Daarnaast stuurt hij wel heel goed en heb ik met veel plezier gereden. Ondanks mijn crash heb ik veel geleerd en zie ik erg uit naar het volgende Red Bull MotoGP Rookies Cup weekend. Dankzij het Alpinestars pak en de Schubert helm valt de schade erg mee en kan ik komend weekend in Silverstone rijden. Daarnaast ben ik ook Ernst Dubbink Eveno Racing dankbaar. Ondanks dat de bus kapot was en dat deze maandag pas met de NEC motoren terug was in Nederland presteren zij het toch om alles op tijd klaar te krijgen voor de NEC wedstrijd in Silverstone en kunnen we gewoon aan de start staan.” Intussen worden de NEC Moto3 motoren geprepareerd voor de openingsrace in Silverstone en wordt de bus klaargestoomd voor de reis er naartoe. Volgende week is gelijk ook hun tweede wedstrijd, in het bijprogramma van de World Superbike wedstrijden op het TT circuit van Assen.  

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring