Soppe dicht bij podiumplaats in Jerez

Soppe dicht bij podiumplaats in Jerez

Walid Soppe uit Coevorden heeft een goed openingsweekend van de Red Bull MotoGP Rookies Cup gehad in Jerez. In de kwalificatie kende Soppe nog enkele problemen waardoor hij als elfde aan beide races moest beginnen. Dit maakte de 16-jarige meer dan goed. In de eerste race finishte Soppe als zesde en in race 2 als vierde. Dit is goed voor 23 punten en een vierde plaats in de strijd om het wereldkampioenschap.

Hoe moeilijk de eerste race in het Junior Moto3 World Championship was een week eerder, zo goed ging het dit weekend. Walid Soppe kende in de kwalificatie nog een klein probleem met zijn schakelpookje waardoor hij als elfde aan beide races moest beginnen. Vanaf de beginfase maakte de Coevorder coureur direct veel plaatsen goed. In Race 1 zat hij in eerste instantie niet bij de kopgroep maar reed hij knap naar de koplopers toe. Soppe moest op zijn tandvlees rijden om bij te blijven en moest het volledige asfalt, en soms zelfs daarover, gebruiken om bij te blijven.  Een paar keer moest Soppe zo wijd uit dat hij het geverfde beton aan de buitenkant van de curbstones nodig was. De regels schrijven voor dat als dit te vaak gebeurt er een penalty volgt. In het geval van de Drent was dit één positie terug in de uitslag. Uiteindelijk kwam Soppe als vijfde over de meet en finishte hij dus officieel als zesde.

In Race 2 kwam Soppe na een slechte start op een veertiende stek terecht. Al snel wist hij dit goed te maken en de een na de andere concullega moest zijn meerdere in Soppe erkennen. De 16-jarige coureur nestelde zich in de kopgroep van in totaal zeven man en even lag hij nog op een tweede plaats. Met nog vier ronden te gaan zette Spanjaard Fernandez een inhaalactie in bij Soppe en lichtelijk raakten zij elkaar. Hierdoor viel Soppe terug naar een vijfde positie. De laatsten ronden werd er volop gevochten voor de podiumplaatsen. In de laatste bocht deed Fernandez nog een ultieme poging en ternauwernood kon hij het achterwiel van Aleix Viu, winnaar van de race op zaterdag, ontwijken. Fernandez ging onderuit en Viu ging iets wijd maar kon zijn positie wel behouden. Soppe probeerde nog uit de slipstream te komen maar het rechte stuk was te kort om nog een plaats te pakken. Uiteindelijk kwam de jongeling 9/100ste tekort voor zijn eerste podiumplaats in de Red Bull MotoGP Rookies Cup.

De volgende wedstrijd van de Red Bull MotoGP Rookies Cup is eind juni op het TT Circuit in Assen.

Foto: Gold and Goose  

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring