Reestlander wijnen, daar zit muziek in...

Reestlander wijnen, daar zit muziek in...

De lente is dan nu toch echt begonnen. De knoppen worden dikker en als de temperaturen goed blijven verwachten ze dat eind april de stokken zullen uitlopen. Dat is het moment dat ze ook weer muziek zullen afspelen in de wijngaard. Voor velen van u een bekend gegeven maar voor velen ook nog volstrekt onbekend en iets wat even mooi in de picture stond tijdens het tv programma Podium Witteman op zondag 10 april j.l. Er is een kort filmfragment te zien van Tasty Tales die afgelopen zomer een filmpje heeft gemaakt van de wijngaard en de muziek.

Zij draaien nu voor het 4e seizoen klassieke muziek in de wijngaard. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat planten goed reageren op rustige klassieke muziek. Planten worden er sterker van en zijn daardoor minder gevoelig voor diverse ziekten. Uiteraard roept het veel vragen op. Wij hebben zeker geen antwoord op al deze vragen maar zijn door de ervaringen van afgelopen jaren wel overtuigd dat de muziek van Mozart wel degelijk een gunstig effect heeft op de wijnstokken. En oké, zelf genieten we er natuurlijk ook van.

Harold Hamersma, wijnkenner en recensent, liet weten dat hij niet wist of muziek een gunstige invloed had op wijnstokken maar dat het volgens hem ook vooral de liefde was die uitging naar de wijnstokken. Misschien heeft hij wel gelijk en gaat het vooral om de intentie en niet zozeer om de muziek zelf.

Masaru Emoto heeft diverse boeken geschreven waaronder het boek: Water weet het antwoord. Mensen, dieren en ook planten bestaan voor het grootste deel uit water. En water blijkt te reageren op positieve woorden, gedachten, emoties of verschillende soorten muziek. Hij maakte foto's van waterkristallen en stelde vast dat de positief beïnvloede watermonsters mooie en perfect gevormde kristallen opleveren, terwijl negatieve woorden, gedachten en emoties resulteren in lelijke, misvormde kristallen. Ook de diverse soorten muziek hebben verschillende invloeden op de waterkristallen. Zo geeft klassieke muziek, barok muziek mooie harmonieuze kristallen en bijvoorbeeld heavy metal ruwe, onregelmatige kristallen.

Zij zijn niet de enige in de wereld die muziek draaien in de wijngaard. Ook in Italië en Zuid-Afrika zijn wijngaarden die dit doen. Natuurlijk is er scepsis. Dat is prima. Het is ook niet onze intentie om iets te bewijzen. Wij maken wijn op een manier wat voor ons goed en natuurlijk voelt. En in ons geval past de klassieke muziek in dit verhaal.

Ze hebben de slogan van de Reestlander wijnen dit seizoen aangepast namelijk;

Reestlander wijnen, daar zit muziek in...

Kijk voor meer info op  https://reestlandhoeve.com

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring