Soppe dertiende na ‘bizarre’ race in Misano

Soppe dertiende na ‘bizarre’ race in Misano

Van een negende positie naar een vijftiende, terug naar negen en uiteindelijk als dertiende finishen. Het ging op en neer voor Walid Soppe tijdens de zesde ronde van de Red Bull MotoGP Rookies Cup in Misano. De coureur uit Coevorden mocht zaterdag tijdens de San Marino Grand Prix vanaf een negende positie starten in de enige race van het weekend. Met de dertiende plaats schrijft Soppe drie punten bij aan zijn totaal, een aantal waar de Drent weinig mee opschiet.

Omdat de Grand Prix van San Marino voor de Red Bull MotoGP Rookies Cup slechts twee dagen en één race telt was het van belang om direct goed erbij te zitten. De eerste vrije training verliep vlekkeloos en werd als zesde afgesloten. De tweede vrije training was echter het tegenovergestelde. Een grote deuk in de velg, waarschijnlijk opgelopen in aanraking met de kerbstones, zorgde ervoor dat Soppe de sessie niet kon volmaken. Tijdens de kwalificatie was dit duidelijk te merken. Doordat  de 16-jarige een training achter liep op de rest kon hij net niet dat beetje extra vinden wat nodig was voor een toptijd. De 1’46.5 was goed voor een elfde positie.

Op zaterdagmiddag, een paar uur voor de start werd bekend dat enkele coureurs een straf hadden gekregen omdat zij ‘hinderlijk’ reden op de vrijdag. Zij werden een aantal plaatsen teruggezet op de grid waardoor Soppe twee plaatjes opschoof. Vanaf de negende positie maakte Soppe een redelijke start en reed hij geruime tijd rond de tiende positie. In de zesde ronde werd Soppe de pas afgesneden en kreeg hij een tik op het stuur. Hierdoor viel de oud-NSF100 kampioen in één klap terug naar een vijftiende positie. Na enkele ronden te hebben gestrubbeld op deze positie begon de opmars. Met rondetijden die te vergelijken waren met de top-5 klom hij in een razend tempo naar een negende positie. In de laatste ronde kwam de Italiaan en tevens polesitter Mattia Casadei voorbij en in een poging om dit te pareren ging Soppe wijd en verloor hij het goedgemaakte terrein. De winst ging naar de Japanner Ayumu Sasaki, die eigenlijk als vierde over de streep kwam. Echter werd de volledige top-3 één positie teruggezet omdat zij tijdens de race te vaak de baanlimiet overschreden hadden.

Ondanks de drie punten zakt Walid Soppe een plaats in de stand om het wereldkampioenschap en staat nu zestiende. In het weekend van 24 en 25 september staan de laatste twee races gepland op het circuit van Aragon, Spanje. 

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring