Jan Terlouw te gast bij Vrouwen van Nu Dedemsvaart.

Jan Terlouw te gast bij Vrouwen van Nu Dedemsvaart.

Maandagavond 19 september 2016: 95 dames van de Vrouwen van Nu Dedemsvaart hingen aan de lippen van de 84-jarige schrijver Jan Terlouw. Vergezeld van zijn vrouw, waarmee hij bijna 60 jaar getrouwd is en met wie hij 4 kinderen heeft, is hij naar Dedemsvaart gekomen om te vertellen over het schrijverschap en zijn boeken.

In de klas van juf Reus kreeg hij als linkshandige een kroontjespen in zijn rechterhand gedrukt wat hem een hekel aan schrijven bezorgde en waardoor hij alleen met grote hanenpoten kon schrijven. Daarentegen was hij gek op rekenen en hij ging dan ook wis- en natuurkunde studeren en heeft jaren als kernfysicus gewerkt. Natuurlijk is hij ook bekend van zijn politieke carrière en als commissaris van de Koningin in Gelderland.

Gedurende 10 jaar (ermee begonnen toen hun oudste dochter Sanne 2 jaar was) verzon hij voor zijn kinderen iedere avond een verhaal, in het begin simpel, later moeilijker om ingewikkelde kwesties bespreekbaar te maken.  Op aandringen van zijn vrouw stuurde hij de verhalen naar een uitgever en zo is zijn schrijverschap in 1970 begonnen. Inmiddels heeft hij 25 boeken op zijn naam staan. Eén van zijn bekendste boeken: Oorlogswinter, is gebaseerd op de eigen ervaringen van Jan in de Tweede Wereldoorlog. Dit boek is, evenals het boek de koning van Katoren, bekroond met de Gouden Griffel. Ook zijn beide boeken verfilmd. Behalve het eind is Oorlogswinter mooi verfilmd omdat Jan tijdens het maken van de film af en toe contact had met de regisseur. Met de verfilming van de koning van Katoren is geen contact geweest met de regisseur en Jan herkent in de film niets meer van het boek. Duidelijk is dat je het boek “uit handen geeft” als het verfilmd wordt. Met zijn oudste dochter Sanne Terlouw, die neerlandica is, heeft hij onder andere het boek: In huis met een seriemoordenaar geschreven, dat handelt over de seriemoordenaar Hans van Z. die jarenlang bij de familie Terlouw over de vloer kwam. Met Sanne heeft hij inmiddels 9 boeken geschreven. Voordat de boeken naar de drukker gaan worden ze nagelezen en gecorrigeerd door de vrouw van Jan. In de familie wordt ze dan ook ‘het rode potlood” genoemd.

Jan vertelt ook nog over het plan om de Oosterschelde te sluiten waar hij op tegen was toen hij in de regering zat, omdat dit zou betekenen dat de Oosterschelde definitief van de zee zou worden afgesloten en er brak water zou ontstaan met allerlei negatieve gevolgen voor de visserij en het milieu e.d. Uiteindelijk is besloten om in een deel schuifdeuren (de Oosterscheldekering) aan te brengen die normaliter open zijn, maar bij storm gesloten kunnen worden. Op die manier is het gevaar voor overstroming geweken maar blijft de instroom van zou water en de getijden in de Oosterschelde behouden. Naar aanleiding van de perikelen rondom de Oosterschelde heeft Jan het boek Oosterschelde windkracht 10 geschreven en het daardoor “van zich af kunnen schrijven”.

Een mooie avond waarbij Jan Terlouw duidelijk wil maken dat moeilijke maatschappelijke kwesties het best door middel van een verhaal verteld kunnen worden, waardoor mensen de boodschap beter begrijpen én onthouden.
 

Jan Terlouw te gast bij Vrouwen van Nu Dedemsvaart.
© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring