Erg boeiende najaarsvergadering weidevogelbescherming Avereest.

Erg boeiende najaarsvergadering weidevogelbescherming Avereest.

Wat vele mensen niet weten is dat er toch vele vrijwilligers enthousiast en met veel inzet de populatie van de weidevogels in de gaten houden.

Tijdens de najaarsvergadering van Weidevogelbescherming “AVEREEST” werden de resultaten van het afgelopen jaar gepresenteerd. Wat zeker deze vereniging verdient is een extra bestuurslid. Voorzitter Janny Spijkerman groeit het gras letterlijk en figuurlijk boven het hoofd. Vandaar er een oproep was om haar te ontlasten. Ook mensen die nog niet aangesloten zijn bij de vereniging en hun toch willen helpen zijn welkom.

Het was een goed weidevogelseizoen. Het aantal gevonden nesten is ongeveer gelijk gebleven aan 2015. Maar er zijn wel 20% meer nesten uitgekomen. Dit alles dankzij de inzet van en de samenwerking met de agrariërs en de loonwerkers.

Tijdens deze avond heeft Peter van de Brandhof, coördinator weidevogelbescherming bij Landschap Overijssel op een leuke manier vertelt over het nesten zoeken door middel van een drone. Dat de drone een prachtig hulpmiddel is dat ingezet kan worden bij het beschermen van de nesten. De aanwezigen waren verbaast met de resultaten die men met een drone kan behalen

Schouderklop. Jaarlijks wordt de schouderklop uitgereikt aan een vrijwilliger. Dit jaar ging de schouderklop naar Ivonne van Hedel uit Slagharen. Maar door ziekte kon ze zelf niet aanwezig zijn. Zij is inmiddels al 10 jaar vrijwillig weidevogelbeschermer in de omgeving Drogteropslagen, Luttergreppel en Slagharen. Een beschermgebied dat nogal veel inzet vraagt, omdat het aantal nesten nogal terugloopt. Samen met de andere vrijwilligers in dit gebied gaat ze elk voorjaar weer met veel plezier de landerijen in om de nesten te beschermen en het resultaat te zien van het beschermwerk. Haar werd doormiddel van de telefoon de schouderklop met de wisselbeker overhandigd. Natuurlijk kon ze zelf de beker niet in ontvangst nemen, maar haar man die ook notuleerde nam de honneurs waar.

Ook Jaap van de Streek regio coördinator in de provincie Drenthe van de kerkuilenwerkgroep Nederland vertoonde een mooie film over “Kerkuilen”

Het was een gezellige en interessante avond.

Erg boeiende najaarsvergadering weidevogelbescherming Avereest.
© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring