De OmZieners: intens theater van het echte leven

De OmZieners: intens theater van het echte leven

OMMERSCHANS - De maatschappij van Weldadigheid bestaat in 2018 tweehonderd jaar. De voormalige straf- en bedelaarskolonie de Ommerschans krijgt dit jaar dan ook extra aandacht. Er worden in dit kader verschillende festiviteiten georganiseerd. Een daarvan is de theatervoorstelling  De OmZieners. Vroeger was het strafbaar om te bedelen en werd je daarvoor opgezonden naar de bedelaarskolonie. Om de verbinding te maken van toen naar nu is er contact gezocht met theatermakers van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting.

“De theatervoorstelling ‘De OmZieners’ moet je niet alleen zien maar vooral ook beleven” zegt Inge Nooijen, coördinatrice van sociale wijkteams uit Dalfsen. “Het is een intense, ontroerende voorstelling die onder je huid gaat zitten. Het spel is prachtig. Maar het is niet alleen spel. Het is het echte leven”. De OmZieners wordt gespeeld door de theatergroep van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting uit Zwolle. Deze unieke theatergroep bestaat uit professionele theatermakers en mensen die in armoede leven. Samen maken zij theatervoorstellingen die door het hele land met succes worden georganiseerd met verschillende soorten partners, zoals welzijnsinstellingen, gemeenten, Kerken, woningstichtingen, armoedeplatforms en nu dus met de Ommerschans.

De OmZieners is geïnspireerd op de kwetsbaarheid die armoede met zich meebrengt op eigenlijk elk levensterrein. Met De OmZieners brengen ervaringsdeskundigen die kwetsbaarheid op een indringende manier en met een gezonde dosis humor over het voetlicht. Zo maken zij het leven in armoede invoelbaar voor een breed publiek en brengen een gesprek op gang over de vraag hoe de samenleving een betekenisvolle plaats kan bieden aan mensen in kwetsbare situaties. Om de voorstelling voor iedereen toegankelijk te laten zijn worden er fondsen geworven zodat de entree gratis is. Na afloop kan een vrije gift gegeven worden.

“Een goed opgebouwd verhaal met passie gespeeld door ervaringsdeskundigen uit de onderkant van de samenleving. Maatschappijkritisch zonder drammerige politiek correcte ondertoon, maar serieuze kost die op een luchtige en regelmatig komische wijze wordt geserveerd.”

 (Dagblad van het Noorden)

U kunt zich aanmelden via dit e-mailadres: omzieners@gmail.com Aanmelden is niet verplicht maar wel gewenst. Wat vol is nu eenmaal vol. Wij hopen u te mogen ontvangen en zien uit naar uw komst.

Theatervoorstellingen van ‘De OmZieners’

24 mei                       De Carrousel                                 Van Reeuwijkstraat 5   Ommen

25 mei                       Theater de Voorveghter            Badhuisplein 3               Hardenberg

26 mei                       De Baron             Julianastraat 54             Dedemsvaart

Aanvang                   20.00 uur (ontvangst vanaf 19.30 uur)

Toegang                   Gratis, vrije gift na afloop

Aanmelden via       omzieners@gmail.com

Foto: ©Jochem Jurgens

De OmZieners: intens theater van het echte leven
© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring