Waterschap Velt en Vecht wordt Vechtstromen

De waterschappen Regge en Dinkel (Almelo) en Velt en Vecht (Coevorden) zijn de enige waterschappen in Nederland die verkiezingen organiseren. Dat komt omdat deze waterschappen fuseren tot een nieuw waterschap, waterschap Vechtstromen, met kantoren in Almelo en Coevorden. Voor dit waterschap wordt een nieuw bestuur gekozen.

Hoe brengt u uw stem uit?

De waterschapsverkiezingen voor Vechtstromen worden gehouden d.m.v. de brief-in-brief-methode (zie foto ). U stemt per brief. In november 2013 ontvangt u uw stempakket. Dat bestaat naast de handleiding uit:

een stemformulier met alle lijsten en kandidaten

een (blauwe) envelop zonder enige gegevens die terug kunnen leiden naar de kiezer

een (witte) envelop geadresseerd aan het waterschap met een nummer.

Zodra u uw stem hebt uitgebracht, plaatst u het stemformulier in de blauwe envelop. Deze envelop gaat vervolgens in de geadresseerde, witte envelop. Het nummer op deze envelop is nodig om te registreren wie er gestemd heeft. Maar ook als iemand een vervangend stempakket aanvraagt, moet dit geregistreerd kunnen worden, zodat de persoon gekoppeld aan dit nummer niet twee stemmen uitbrengt.

Door de blauwe enveloppen na retournering uit de witte enveloppen te halen en van de witte te scheiden, is uw anonimiteit geborgd. De blauwe enveloppen bevatten geen codes, waardoor de afzender niet meer terug te halen is.

Wat is de brief-in-brief-methode?

De brief-in-brief-methode is een geaccepteerde methode die in de Kieswet staat vermeld. Het voordeel van deze methode is:

herkenbaar voor iedereen

u zet een kruisje bij de lijst van uw keuze en daarbinnen op de persoon op wie u wilt stemmen

het stembiljet is anoniem (geen codes op het stembiljet)?

Wanneer vinden de waterschapsverkiezingen plaats?

De verkiezingen vinden plaats van woensdag 13 november tot dinsdag 26 november 2013.

12 november worden bij iedereen de stembiljetten bezorgt. Laat uw stem niet verloren gaan. Want zonder water is er geen leven. 

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring