Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer

Dinsdag 5 november 2013

VOMOL: Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer

Basisschoolleerlingen bewuster maken van gevaren landbouwvoertuigen

In de maand november volgen zo’n 260 leerlingen van diverse basisscholen in de buitengebieden van de gemeenten Ommen en Hardenberg het project ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’. Tijdens het project krijgen de leerlingen inzicht in de gevaren van landbouwvoertuigen en leren ze hoe ze hiermee om moeten gaan. De activiteit vindt plaats in het kader van de lesprogramma’s verkeerseducatie.

 

Voertuigen steeds groter

Grote voertuigen zoals landbouwvoertuigen hebben veel ruimte nodig op de weg en kunnen daardoor een gevaar in het verkeer vormen. Bestuurders van deze voertuigen hebben veelal niet in de gaten dat andere weggebruikers zich onveilig voelen in de buurt van hun voertuig. Andere weggebruikers weten vaak niet wat ze moeten doen als ze een landbouwvoertuig tegenkomen. Dit geldt natuurlijk vooral voor kinderen. Met name kinderen in het buitengebied leggen vaak een langere afstand af om naar school te gaan en hebben dus meer kans om onderweg in aanraking met grote landbouwvoertuigen. Speciaal voor deze kinderen is het verkeerseducatieproject ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’ (VOMOL) ontwikkeld.

 

Ook ouders/verzorgers en bestuurders van landbouwvoertuigen betrokken bij VOMOL

VOMOL is bedoeld voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool en richt zich op het vergroten van de veiligheid van de kinderen. Het project bestaat uit een theoretisch deel op school en een praktijkdeel op locatie. Hierbij worden gevaarlijke verkeersituaties met behulp van landbouwvoertuigen zo realistisch mogelijk gesimuleerd. De leerlingen krijgen zo inzicht in de gevaren van landbouwverkeer en leren hoe ze hiermee op een veilige manier om kunnen gaan. In de maand november volgen circa 120 leerlingen van basisscholen in de gemeente Ommen en 140 leerlingen van scholen in de gemeente Hardenberg het project VOMOL op één van de volgende vrijdagen.

? vrijdag 8 november, loonbedrijf Altena Kloosterhaar: ‘De Wiekslag’ (Bruchterveld), Den Velde, De

Spreng?el (Ane), Kompas (Radewijk);

? vrijdag 15 november, parkeerplaats sporthal Möllinckslag: Koningsberger en Casper Diemer

(Bergentheim);

? vrijdag 22 november, parkeerplaats Zaal Dijk: Ichtus (Lemele), St. Willibrordus (Vilsteren);

? vrijdag 29 november, Hoogengraven: Hoogengraven (Stegeren), De Triangel (Witharen), De Hoekstee (Beerzerveld).

Het project VOMOL wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Ommen en Hardenberg en is één van de gedragsbeïnvloedings?/educatieve projecten op het gebied van verkeer voor het basisonderwijs. Het project wordt mogelijk gemaakt door financiële medewerking van de provincie Overijssel. VOMOL wordt georganiseerd door het Agrarisch Opleidingscentrum Oost. Bij de uitvoering van het praktijkdeel worden studenten van de opleidingscentra in Hardenberg (De Groene Welle) en Almelo betrokken. Een viertal regionale loonbedrijven werkt belangeloos mee aan het project door voertuigen en chauffeurs beschikbaar te stellen.

© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring