Internationale grasbaanraces motorclub AMBC openen dit jaar de bouwvak vakantie in Staphorst.

Internationale grasbaanraces motorclub AMBC openen dit jaar de bouwvak vakantie in Staphorst.

Van alle evenementen die de Staphorster motorclub AMBC jaarlijks organiseert mogen de Internationale grasbaanraces wel als het grootste gezien worden  op de clubkalender. Niet alleen qua organisatie en begroting maar ook qua publieke belangstelling. De laatste jaren lijkt de belangstelling voor de baansport wat te stabiliseren, de drukke jaren zijn wat dat betreft helaas wel voorbij, maar toch weten jaarlijks zo rond de 2000 grasbaan liefhebbers het circuit de Tippe in Staphorst te vinden. De afgelopen maanden is er door de vrijwilligers van de motorclub AMBC uit Staphorst weer hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de internationale grasbaanraces welke dit jaar op zaterdag 27 juli verreden gaan worden. En de komende weken voorafgaand zal er nog veel meer werk verzet moeten worden teneinde ook deze jaargang van dit prachtige evenement te laten slagen. Tot aan de laatste dag zullen de vele helpers van de club volop in touw zijn. Deze uitdaging neemt de AMBC echter graag aan.

Noodgedwongen wijziging van datum
Zoals gemeld zal de grasbaanrace in Staphorst dit jaar op zaterdag 27 juli plaatsvinden. Dus niet traditiegetrouw op de laatste vrijdagavond van de noordelijke bouwvak vakantie. Reden hiervoor is dat de dag na die laatste bouwvak- vrijdag de Europese finale voor de Special klasse in het Duitse Bad Hersfeld plaatsvind en het voor de motorclub AMBC dus onmogelijk zou worden een kwalitatief goed startveld bij elkaar te krijgen. De club heeft de goede gewoonte elk jaar een zeer sterk veld aan de startlijn in Staphorst te hebben maar, vanwege die finale races de dag erna, was dit voor deze jaargang dus onmogelijk te realiseren. In 2015 was de AMBC zelf gastheer van deze finale ronden en men is toen ook eenmalig uitgeweken naar het begin van de bouwvak vakantie. De verplaatsing is dus niet nieuw maar is voor de bezoeker wel iets om even aan te denken.   

Zijspantoppers de hoofd-act in 2019?
Helaas rees er voor de Staphorster organisatie nog een ander probleem nadat men de datum voor haar evenement vastgesteld had en deze op de landelijke kalender was gepresenteerd. Het bleek dat een andere organisatie in het Duitse Werlte, gelegen op ca. honderd kilometer van Staphorst, had besloten op dezelfde zaterdag haar Internationale races te organiseren. Gezien het feit dat deze Duitse organisatie qua rijdersbudget vele malen meer uitgeeft dan de Staphorster AMBC bleek het wederom lastig om de toprijders in de solo special-klasse voor haar evenement te contracteren. Sterker nog, enkele rijders meenden, ondanks toezeggingen aan de AMBC, toch naderhand hun belofte te moeten breken om voor wat meer geld in Duitsland te gaan rijden. Dergelijke praktijken verdienen geen schoonheidsprijs, de grasbaanwereld is al klein en de Nederlandse organisatoren krijgen het elk jaar moeilijker met het organiseren van de wedstrijden. Het is dan zeer spijtig te noemen dat (ook Nederlandse) rijders beslissen om in het buitenland te gaan rijden terwijl men mondeling toezeggingen doet en altijd zegt dat Staphorst één van de mooiste races op de Nederlandse grasbaan kalender is en de organisatie er altijd perfect is. Een zeer zure appel om in te bijten voor de AMBC.

De mannen uit Staphorst zaten echt niet bij de pakken neer en hebben hun prioriteiten dit jaar enigszins verlegd. Er was al aangekondigd dat men dit jaar ook weer de zijspan-coureurs aan de start zou krijgen. Door de problemen met de Special klasse en het feit dat men voor de zijspanklasse wel de echte toprijders kon contracteren kun je haast zeggen dat deze zijspanklasse wel als de hoofd-act van deze uitvoering van de Staphorster grasbaanraces gezien mag worden. De AMBC is trots te kunnen melden dat het volgende deelnemersveld in de Internationale zijspan categorie naar Staphorst komt; William Matthijssen/Sandra Mollema, Wilfred Detz/Wendy Arlingh, Arnold Bruins/Mart Sterenborg, Klaas Kregel/Emiel Bruins, allen uit Nederland. Oliver Moller/Dana Frohbos en Jan Kempa/Sina Stickling, beiden uit Duitsland. En tenslotte Josh Goodwin/Liam Brown, Mitch Godden/Paul Smith, Natashsa Bartlett/Kim Kempa en Dave Carvill/Dennis Smit, allen uit Groot Brittanie. Dit topveld zal op 27 juli zeer zeker voor spektakel zorgdragen. Leuk detail te vermelden is dat Mitch Godden ooit actief was als solo rijder en in het verleden ook in Staphorst gereden heeft. Hij was zelfs een aantal jaren AMBC clublid. Een soort van thuiskomst dus voor deze Engelsman.

In de Special klasse zijn de onderhandelingen nog volop gaande. Op het moment van schrijven kan de organisatie bekend maken dat de volgende deelnemers zijn gecontracteerd; Jarno de Vries (NL), Michal Dudek (CZ), Daniel Winterton (GB) en Richard Hall (GB) De Engelsman Hall heeft zich geplaatst hebben voor de Europese finale van 2019. Zoals gezegd gaan de onderhandelingen met dit rijdersveld door en worden de laatste updates via de AMBC website bekend gemaakt. 

Afwisselend dag vullend programma.

Een andere, behoorlijk grote, wijziging ten opzichte van de voorgaande jaargangen is het besluit om dit jaar een volledig dag vullend programma te verrijden. Door de toevoeging van enkele nationale en jeugdklassen kan er de hele dag genoten worden van de grasbaansport. Zo komen in de 50, 65 en 85cc klassen de allerjongsten aan de start en kan er in de Specials nationaal klasse de toekomst van de grasbaansport in Nederland aanschouwd worden.

Het wedstrijdprogramma ziet er verder als volgt uit; De spectaculaire 250cc en 500cc shorttrack- klassen rijden een wedstrijd om het Nederlands kampioenschap. De 250cc Cup-klasse komt ook aan de start evenals de bij ingewijden al redelijk bekende regioklasse. Deze regioklasse of clubklasse is enkele jaren geleden ten tonele verschenen. De AMBC heeft in het verleden altijd haar eigen wedstrijden voor de clubrijders op de zaterdag na de Internationale wedstrijden georganiseerd. Helaas moest er gestopt worden met deze races vanwege de teruglopende deelname. De animo voor veel rijders werd minder omdat de reglementen steeds scherper werden en voor de ‘gewone’ clubrijder bijna niet meer haalbaar waren. Gelukkig heeft de AMBC enige jaren geleden wel toestemming gekregen om ruimte in het programma te maken voor een clubklasse. De inschrijving voor deze klasse is nog open dus namen zijn nog niet te noemen maar de AMBC hoopt dat de toprijders uit het dorp en regio aan de start zullen staan deze avond zodat men het plaatselijke publiek en sponsoren op een mooi spektakel zal kunnen trakteren. Aannemersbedrijf Engel uit Staphorst, specialist op gebied van grond-, straat-, riool- en sloopwerken  ia al enige jaren evenementsponsor van het grasbaan evenement in Staphorst. De AMBC is blij en trots dat de samenwerking voor 2019 wederom voortgezet mag worden en dankt deze, en alle andere sponsoren voor hun steun aan dit grootse evenement.

Live muziek na de races

Het grootste vertier wordt natuurlijk verzorgd door de matadoren binnen de houten omheining. De catering van de club zal daarbij weer zorgdragen voor een goede verzorging van de inwendige mens. De grote feesttent is vanzelfsprekend de hele dag maar ook na afloop van de races nog tot in de late uurtjes open waarbij de entree na afloop van de wedstrijden gratis is.

Zodra de laatste coureur gehuldigd is na afloop van de wedstrijden zal de plaatselijke band Damage Case het publiek vermaken met haar muziek. Deze opkomende band met leden uit Staphorst en Rouveen krijgt vanwege enkele succesvolle optredens in de plaatselijke horeca een steeds groter worden fanbase. Men speelt aanstekelijke rockmuziek covers van bands als Bökkers, Volbeat, Normaal, Thin Lizzy, Metallica en andere groten. De toegang voor de tent is vanaf 21.00 uur gratis.

Voor alle nieuws over dit evenement verwijst de AMBC naar haar website en social-media kanalen.

Toegangsprijzen:
0 t/m 11 jaar: gratis
12 t/m 17 jaar: €8
vanaf 18 jaar: €15
(Hierbij is wel een gratis programma verkrijgbaar terwijl ook het parkeren vrij van kosten is.)
Toegang feesttent vanaf 21.00 uur vrij.

Tijdschema:
Aanvang trainingen jeugd/ nationaal: 10.30 uur
Aanvang wedstrijden jeugd/ nationaal: 12.30 uur
Aanvang trainingen avondprogramma: 15.30 uur
Rijdersvoorstelling 16.30 uur
Aanvang wedstrijden avondprogramma: 17.00 uur

Internationale grasbaanraces motorclub AMBC openen dit jaar de bouwvak vakantie in Staphorst.
© Dedemsvaartinvogelvlucht.nl - Nieuws uit de regio, alle rechten voorbehouden...
Privacyverklaring